Alles over een VR bril

Alles over een VR bril

Wat betekend VR?

De letterlijke betekenis van VR is virtual reality. De virtual reality techniek bestaat nog niet heel erg lang. De eerste VR bril is ontstaan in 1961 door Ivan Sutherland. In het jaar 2000 is het pas echt snel gegaan met de ontwikkeling van de brillen. De ontwikkeling van de VR bril is niet alleen snel gegaan ook is de populariteit van de brillen erg snel gegaan de laatste jaren. Zo zijn er veel verschillende soorten VR ontstaan (later leg ik hier meer over uit). Ook zijn de prijzen goed betaalbaar geworden. Zo heb je al een VR bril voor maar 35 euro. 

Wat is VR?

Virtual reality is een zeer bekende techniek waarmee je in een andere wereld kan duiken. Met een VR-bril kun je rondkijken in een denkbeeldige 3D wereld, zo kun je games spelen, dingen ontwerpen en nog veel meer. Met een VR-bril zelf kun je meestal alleen rondkijken. Met een VR-pakket kun je veel meer, hier zitten dan controllers bij die de bril registreert. Met die controllers kun je dingen op pakken, lopen en animaties uitvoeren. Tegenwoordig zie je vaak dat men gebruikt maakt van een VR-bril. Denk hierbij aan ontwerpen van een huis, het interieur, auto’s en zelfs live optredens. 

 

Hoe werkt VR?

Een VR-bril werkt eigenlijk heel simpel. In een bril zitten twee gaten een voor elk oog. In deze twee gaten worden twee exact dezelfde beelden weergegeven door een display op een iets andere plek. Hierdoor krijg je een 3D effect. Nu hoor ik je denken ”maar hoe kan het dan dat ik rond kan kijken?” Het rondkijken gebeurd door meerdere sensoren. Deze sensoren meten precies waar jij naar kijkt en in welke positie de bril staat. Hier past de bril zich op aan. 

Smartphone

De goedkoopste VR-bril is een bril waar je makkelijk je smartphone in kan zetten. Met een smartphone VR-bril krijg je een leuke blik in de wereld van VR. Op de smartphone zijn er veel apps beschikbaar die leuke VR functies hebben. Ook zijn er veel speciale films te zien op youtube. Meestal zijn dit nagebootste achtbanen of eenvoudige spellen. De goedkoopste brillen zijn goed aan te raden voor beginners.  Ook zijn er duurdere brillen speciaal gemaakt voor de smartphone zoals de HTC VIVE Flow. Deze bril beschikt over twee camera’s om de beweging te registeren, ook is deze bril de lichtste VR-bril van dit moment met een verversingssnelheid van 75 Hz. 

Computer of console

Het grote voordeel van een computer of console VR-bril ten opzichte van een smartphone bril zijn de opties en de VR ervaring. Ten eerste zijn er veel meer geoptimaliseerde en uitgebreide games op de computer of console. Er worden veel games gemaakt door bekende merken zoals Sony voor VR-brillen. De kwaliteit van deze games zijn aanzienlijk beter dan die van de smartphone brillen. De computer of console brillen kosten natuurlijk flink wat meer. Voor de hogere prijs krijg je wel een zeer goede kwaliteit en een mooie VR ervaring. Bij deze brillen zijn wel leuke accessoires te koop. Zo kun je controllers kopen en leuke tools in de games. Deze controllers maken de VR ervaring een stuk mooier. Hiermee kun je lopen, dingen op pakken en zelfs een eigen game of wereld ontwerpen. Een mooie VR bril met controllers is de Meta Quest 2. Deze VR-bril werkt alleen met een computer. Hij heeft een ingebouwde accu waarmee je tot 3 uur kan gamen en een resolutie van bijna 4K. Er zijn ook brillen voor consoles. Zo heeft Playstation haar eigen bril gemaakt namelijk de Sony PlayStation VR pack 3. Deze Sony bril heeft een aangepast OLED-scherm met beelden van 120 fps waardoor de games super vloeiend kunnen worden gespeeld. Ook beschikt de bril over de nieuwe 3D-audiotechnologie. Hierdoor hoor je precies waar alles gebeurd zonder vertraging. 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare