OLED VS LCD

Wat is het verschil tussen LCD En OLED beeldschermen?

LCD en OLED. Heb je geen idee wat het verschil is tussen een LCD beeldscherm en een OLED beeldscherm? Wij leggen je hier alles uit over beeldschermen.

LCD

Een LCD beeldscherm wordt tegenwoordig nog vaak gebruikt. Dit komt omdat deze techniek een stuk goedkoper is dan een OLED techniek. De eerste LCD techniek was nog niet in kleur.  De eerste LCD techniek is ontworpen in 1971. Daarna volgde al snel een kleuren-LCD in 1984. Daarna is het heel snel gegaan met de ontwikkeling van LCD schermen. De kwaliteit is flink verbeterd en de productiekosten ook. Tegenwoordig worden LCD beeldschermen nog vaak in goedkopere laptops, TV’s en smartphones.

Hoe werkt een LCD scherm precies?

Een LCD beeldscherm is een beeldscherm met heel veel kleine LED-lampjes voor de achtergrondverlichting. Deze ledverlichting zorgt voor licht op het lcd-scherm wat er voor zit. In het lcd-scherm zitten allemaal kristallen. Deze kristallen zorgen voor de kleuren en de beelden. Deze kristallen weerkaatsen allen het licht wat uit de LED-lampjes komt. De kristallen geven zelf geen licht. Door bepaalde spanningen geven de kristallen meer of minder licht door. Een LCD-beeldscherm kan nooit zwart beeld creëren. Dit komt doordat de kristallen niet helemaal kunnen sluiten. Doordat de LED-lampjes op de achtergrond niet uit gaan heb je altijd licht op het lcd-scherm branden. Hierdoor krijg je geen zwart beeld maar grijs. 

+ Prijs
+ Kijkhoek
+ Levensduur
+ Hoge lichtopbrengst 

– Zwart beeld is nooit echt zwart
– Inbranding van stilstaande beelden
– Energieverbruik

LCD en OLED

OLED

OLED is een techniek wat nog niet heel lang gebruikt wordt. Deze techniek is al bedacht in 1987. Ze gebruikten dit bij digitale camera’s. OLED wordt pas sinds 2009 gebruikt in tv’s. Tegenwoordig wordt OLED in veel dingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan: mobiele telefoons, monitoren, tv’s en camera’s. Deze techniek heeft vele voordelen. Een OLED beeldscherm kan heel dun zijn. Dit komt doordat er niet veel ruimte nodig is voor deze technologie. Bij een LCD scherm heb je een achtergrond verlichting met veel verschillende soorten platen en filters daarvoor. Hierdoor wordt er flink wat ruimte in genomen. 

Hoe werkt een OLED?

Een OLED beeldscherm is een beeldscherm met LED-Lampjes. Deze lampjes worden niet gebruikt als achtergrondverlichting. Deze lampjes worden gebruikt voor de kleuren en de helderheid van het beeldscherm. Normale LED’s hebben een kleine afstralingshoek. OLED daarentegen heeft dat niet. De LEDjes in een OLED beeldscherm hebben een hele wijde afstralingshoek. Doordat deze een hele wijde afstralingshoek hebben is de kijkhoek een stuk beter.

+ Energieverbruik 
+ Kleuren
+ Echte zwart 
+ Dunne beeldschermen
+ Kijkhoek

– Inbranding van stilstaande beelden
– Duur

LCD en OLED

Vergelijking

LCD en OLED

LCD

OLED

Kijkhoek

Redelijk klein

Groot

Kleur

+

Dikte scherm

+

Levensduur

+

Stroomverbruik

+

Prijs

+

Gemiddelde prijs tv’s (55 inch)

550,-

1400,-

(vergeleken tv (55 inch)

Te koop bij:

Conclusie

Zoals ik heb uitgelegd zijn de verschillen tussen een OLED en een LCD beeldscherm groot. Maar welke kies je? Als je een klein budget hebt of met een kleinere tv tevreden bent zou ik kiezen voor een LCD tv (hier is de keuze groter voor kleinere tv’s). Als je de beste kijk ervaring uit een tv wil halen zou ik kiezen voor een OLED. De prijs is wel een stuk hoger. 

Bij smartphones ligt het net wat anders. Een LCD beeldscherm verbruikt meer stroom dan een OLED. Dit komt doordat het achtergrond beeld van een LCD beeldscherm altijd aan blijft staan. Bij OLED gaan de lampjes uit en kost het dus geen stroom. Daarom zou ik bij een smartphone kiezen voor een OLED beeldscherm. Zo gaat je batterij een stuk langer mee.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare